Ευρωπαϊκό πρόγραμμα Peep History
Ευρωπαϊκό πρόγραμμα Peep History - Σχολή Μωραΐτη, 5 – 12 Nοεμβρίου 2022
Το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Peep History φιλοξενήθηκε φέτος στο Σχολείο μας από τις 5 ως τις 12 Νοεμβρίου. Πριν από την έναρξη του προγράμματος στην Αθήνα, 21 μαθητές/τριες από 4 ευρωπαϊκές χώρες (Ολλανδία, Ουγγαρία, Σλοβακία και Ελλάδα) και 4 εκπαιδευτικοί δούλεψαν πάνω στο κοινό θέμα Aspects of global crises.
Το πρόγραμμα της εβδομάδας ξεκίνησε με τις θεματικές παρουσιάσεις όλων των ομάδων και συζητήσεις πάνω σε αυτές. Τα παιδιά εστίασαν σε θέματα όπως η μόδα και η σχέση της με την κλιματική κρίση, η πυρηνική απειλή, ο κοινωνικός ρατσισμός, η κρίση στη σύγχρονη δημοκρατία. Στη συνέχεια, συμμετείχαν σε debate, δημιούργησαν μια καλλιτεχνική εγκατάσταση στο πλαίσιο του βιωματικού εργαστηρίου «Μιλώντας για τις προσωπικές μας κρίσεις» και επισκέφτηκαν την έκθεση Statecraft and Beyond, στο ΕΜΣΤ, με θέμα την κρίση του θεσμού του εθνικού κράτους στην εποχή μας. Επίσης, επισκέφτηκαν το Ιστορικό Αρχείο της Εθνικής Τράπεζας όπου είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν με όλες τις ειδικότητες των εργαζομένων εκεί, να συνειδητοποιήσουν το ρόλο του αρχειακού υλικού στην ιστορική έρευνα και να συμμετάσχουν σε σχετικό workshop. Τέλος, ξεναγήθηκαν στο κέντρο της Αθήνας τόσο στους τόπους αρχαιολογικού ενδιαφέροντος όσο και στα σημεία της πόλης που αναδεικνύουν τον ρόλο των κρίσεων στην ιστορία της. Η εβδομάδα ολοκληρώθηκε με ημερήσια εκδρομή στην Επίδαυρο και το Ναύπλιο.
Ουσιαστικό ρόλο στην επιτυχία της εβδομάδας έπαιξαν επίσης οι μαθητές και οι μαθήτριες του Σχολείου μας καθώς και οι οικογένειές τους που φιλοξένησαν με ιδιαίτερη ζεστασιά τα μέλη των ξένων αντιπροσωπειών.
Το Σχολείο εκπροσώπησαν στο πρόγραμμα οι: Ειρήνη Γαγάνη (Α2), Δημήτρη Καλογερόπουλος (Α3), Ιλυάνα Καλυβιώτη (Β5), Άλκης Κισσαμιτάκης (Α5), Άλκης Κωτσικόπουλος (Α5) και Χρήστος Σπανάκης (Β4). Την ομάδα προετοίμασε ο καθηγητής κύριος Μάριος Δημητριάδης.